Ugradnja Hard diska

Šta je hard disk?

Hard disk je pored procesora najbitnija komponenta u laptopu, koji služi za čitanje i preuzimanje digitalnih informacija (file, folder, itd…) . Na njemu se nalazi operativni sistem, svi podaci i programi koje smo sačuvali i instalirali na našim laptop računarima. Postoji više tipova hard diskova ( PATA, SATA, SCSI, SSD ) koji se razlikuju po kapacitetu i brzini rada. Na laptop uređajima koriste se hard diskovi veličine od 2.5″ , a na desktop računarima 3.5″ . Hard diskovi se takođe razlikuju i po kapacitetu memorije ( 80GB, 160GB, 250GB, 320GB, 500GB, 1TB ).

Kako dolazi do kvara na hard disku?

Kvarovi na hard disku uglavnom su fizičke prirode, iz razloga što korisnik nije dovoljno informisan i upoznat o oseljivosti samog hard diska, po koga je i najmanji udarac koban. Zbog toga savetujemo korisnicima da budu mnogo oprezniji i pažljiviji prema svojim hard diskovima, pogotovo na laptopovima zato što ih prenosimo , nosimo i spuštamo s vremena na vreme. Drugi vid kvara može biti do toga koliko često radi hard disk i koliko vremena ga imate i u tom slučaju radimo temeljnu dijagnostiku hard diska gde možemo da saznamo na koliko procenata radi. Ako posle dijagnostike ustanovimo da hard disk radi ispod 60% , preporučljivo je da ga promenite.

Kako se vrši popravka hard diska?

Pored dijagnostike vršimo i regeneraciju hard diska , koja pomaže u “čišćenju” loših sektora posle čega disk radi normalno i bez usporavanja (kočenja) pre nego što je vršena regeneracija . Ukoliko hard disk ne može da se popravi gore navedenim metodama , mi vršimo zamenu za polovne ili nove. U našem servisu vršimo sledeće usluge za hard diskove:

  • Zamena hard diska
  • Kopiranje podataka sa hard diska
  • Spašavanje (backup) podataka

Imamo na lageru veliki broj hard diskova poznatih svetskih brendova (Hitachi, Western Digital, Seagate, Toshiba itd…). Ukoliko se desi da deo nemamo na stanju , poručujemo ga od naših proverenih dobavljača. Zamenu hard diska vršimo u roku od 1-2 radna dana. PL Servis svojim klijentima izdaje pismenu garanciju od 6 meseci do 2 godine na menjani deo.